Toelichting op het droomwerk bij Shelter36

Toelichting op het droomwerk bij Shelter36

Naar aanleiding van vragen over droomwerk en het transpersoonlijke, creatieve proces, hierbij een korte toelichting:

Bij Shelter36 werken de deelnemers met hun eigen dromen. Voordat we beginnen met droomwerken keren we terug naar de droom en het droombewustzijn. We keren terug naar de droom, omdat we ervan uitgaan dat de dromen een schat aan informatie bevatten, die we echter niet direct kunnen herkennen of begrijpen. Als we de taal van onze dromen leren verstaan, kunnen we de belangrijke informatie, die er als het ware in verborgen ligt, eruit filteren en daar ons voordeel mee doen.

Dit gaat niet vanzelf, maar er zijn oefeningen voor, waarbij ik de deelnemers begeleid. Door terug te keren naar de droom en het droombewustzijn, kunnen we – terwijl we wakker zijn – de droom verder verkennen, een bepaalde vaardigheid trainen, in gesprek gaan, iets zoeken of ontdekken, maar dus ook verder dromen of zelfs herschrijven. Wat ik daarbij echter wel heel belangrijk vind, is dat je je daarbij laat leiden door de droom en niet door je ego.

In de droom met Tommy, waar ik in een column over schreef, is dit heel duidelijk: ik hoor een stem en geef gehoor aan die stem, in vertrouwen op de diepe wijsheid van de droom. In mijn column kun je lezen dat ik met een kussen op de bank ga zitten, om Tommy vast te houden, tegen me aan te houden. Dit lijkt heel eenvoudig, maar het bleek de aanzet voor een handeling, die angst bij me opriep. Toen ik eenmaal op die laag zat, had ik geen andere keus dan erbij te blijven. Ik kon dit volhouden, omdat ik vertrouwde op de droom en de wijsheid, die me vanuit de droom en via de stem was aangereikt.

Tommy, een dynamisch droombeeld

Naarmate je het droomwerk traint en een bewuste dromer wordt, zul je het verschil merken en kun je de samenwerking met het onbewuste gaan ontwikkelen. Naarmate je vertrouwen daarin groeit, kan je ego de controle laten varen en zul je steeds creatiever worden in die samenwerking. De droom verder dromen, er een draai aan geven, ingrijpen en aanpassen is dan niet langer een handeling, die wordt ingegeven door een controle-mechanisme, maar een creatief proces, waarbij je je laat leiden door de inzichten, die je werden aangereikt door de droom. Het gaat er dus om het ego in zijn eigenlijke functie terug te zetten en van daaruit een creatief ego te ontwikkelen. Deze ego-functie kan vervolgens bewust worden ingezet in de samenwerking met het onbewuste, daar waar de dromen wonen. Droomwerk is een (wat mij betreft DE) manier om het creatieve ego te ontwikkelen en deze samenwerking tot stand te brengen.

Axolotl avatar


Into the dream, mixed media, Pact23

Co-creatie

Deze samenwerking betreft een creatief proces. Het gaat daarbij dus niet alleen om het persoonlijke proces, dat je bewust kunt meemaken en volgen, maar ook het onzichtbare proces, dat veelal niet te sturen valt en waar je geen controle op hebt. Dit proces gaat door achter de schermen en vindt veelal onbewust plaats. De meeste kunstenaars kennen dit als een soort incubatietijd. In wezen laat je het handelen en het doen los, alsook je controle en daarmee gepaard gaande neiging om het te bedenken, te forceren, of anderszins vanuit je persoonlijke bewuste te beïnvloeden. In het begin van het creatieve proces is er slechts een droom, een gedachte, of een ingeving. Deze laat je echter niet los. Je zaait en wacht……

Francisca te Brake

www.shelter36.nl ; www.pact23.com ; www.facebook.com/Shelter36/

 

 

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.