Droomwerk oefeningen

Dit is de afdeling voor droomwerk-oefeningen, die mensen individueel of in 2-tallen kunnen doen. Vaak betreft het oefeningen voor gevorderde droomwerkers. Dit heeft te maken met het gegeven dat dromers praktijkervaring dienen op te doen om de theorie te kunnen vatten en toe te passen. Je bent van harte welkom om ervaring op te doen bij Shelter36. Ik begeleid dromers zowel individueel als in groepsverband. De komende periode begeleid ik droomwerkers in het toepassen van het format voor 2-tallen. Zie : http://shelter36.nl/cursussen-en-workshops/droomwerk-voor-2-tallen/ en http://shelter36.nl/info-consulten-contact/

“Knowledge is a treasure, but practice is the key to it.” (LaoTzu)

Bronvermelding

Bij het samenstellen en ontwikkelen van de oefeningen en het format voor 2-tallen heb ik me vooral laten leiden door de opleidingen en trainingen die ik gevolgd heb, waarbij ik vele technieken terug zag komen bij allerlei droomwerk-methodes. Tijdens mijn lichaamswerk-opleiding werd ons geleerd met het (emotionele) lichaam en de enorme wijsheid van het lichaam te werken. Dit zie je terug in de vorm van embodiment-technieken. Wat ik leerde tijdens de trainingen Voice Dialogue (die ik gevolgd heb) zag ik jaren later terugkomen bij het droomwerk. Hetzelfde geldt voor systemisch werk, het Jungiaanse gedachtengoed, sjamanisme, focussing, co-counselen, droomyoga, wetenschap en filosofie, etc.

Kortom: De meeste oefeningen zijn ontleend aan verschillende werkvelden, zoals de wetenschappen, psychologie, mythologie, kunst, yoga, mentale training, NLP, lichaamswerk, maar ook sport. Droomwerk technieken zijn dus veelal een product van kruisbestuiving. Bijv. Robert Moss, die in Australië opgroeide en al vanaf zijn jeugd veel contact had met de Aboriginals. In zijn boek ‘Bewust dromen’ kom je naast de inspiratie en leringen van de Aboriginals veel sjamanistische leringen en wijsheid uit andere culturen tegen. Een ander voorbeeld is Strephon Kaplan Williams: hij heeft enkele boeken geschreven over droomwerk, zijn achtergrond is Jungiaans. C.G. Jung was een Zwitsers psycholoog en psychiater. Hij heeft zelf veel onderzoek gedaan op terreinen, die in zijn vakgebied geen plaats hadden, zoals de alchemie en het spiritisme. In de jaartraining van Hannah van der Borst en Aad van Ouwerkerk werden uiteenlopende technieken aangeboden om binnen het droomwerk toe te passen, zoals Voice Dialogue/ Imaginatie-technieken/Dynamisch droomwerk/Trance-reizen. Aad van Ouwerkerk heeft een boek geschreven over een methode die hij zelf ontwikkeld heeft. Het boek heeft als titel: ‘De vier elementen van de droom’. Hannah van der Borst initieerde ‘Coachen met veerkracht’ en ontwikkelde prachtige Veerkrachtkaarten.

Ontelbaar veel mensen die ons zijn voor gegaan hebben zich laten inspireren door hun leraren en de verschillende wijsheidstradities en filosofieën, die ons westerse denken hebben beïnvloed. Het format voor 2 tallen dat ik heb ontwikkeld, is feitelijk ook zo gegroeid: op basis van training, opleiding, brononderzoek en de vele jaren ervaring die ik met droomwerk en het trainen en begeleiden van mensen heb opgedaan.

Uiteraard vermeld ik het werk en de auteur, als er sprake is van specifieke bronnen, waar ik gebruik van heb gemaakt.

Voor nadere info over mijn achtergrond en ervaring, zie http://shelter36.nl/info-consulten-contact/

Doel van de oefeningen

Het vergroten en verdiepen van bewustheid. Grotere bewustheid helpt je om bewuster in je leven te staan, uitdagingen, spanning en angst het hoofd te bieden en verborgen kracht en potentie naar boven te halen. Kortom: een wakkere dromer te worden en op die manier meer uit je leven te halen.

De techniek loslaten

Dromen en droomwerktechnieken helpen bij het vergroten en verdiepen van bewustheid. Zoals Hannah van der Borst echter tijdens de jaartraining zei: ‘het gaat om het proces, niet om het toepassen van een techniek als een toegepast kunstje.’ Durf te verkennen en te verdiepen, zie daarbij elke techniek als een hulpmiddel.

"Learn the technique first and then let go."(Osho)

Je leert met behulp van droomwerk te communiceren met het onbewuste. Zodra je je met droomwerk gaat bezighouden, zul je ervaren dat je dromen en je persoonlijke leven elkaar wederzijds beïnvloeden. Bovendien activeer je met behulp van droomwerk een persoonlijk proces, dat je zal inspireren en een ver reikende alsook een verrijkende uitwerking heeft. Het droomwerk is gericht op dat proces en dien je ook als proces te beschouwen. Enerzijds zet je je dromen aan het werk, anderzijds wordt je zelf geactiveerd en geïnspireerd om je aandeel te leveren. Hoe jouw aandeel eruit ziet is per persoon verschillend. Daar heb je echter wel invloed op vanuit je bewuste ik. Het bewuste ik of het ego is dan ook een functie die bij het Shelter36-droomwerk aan de orde komt. Het bewuste ik staat in nauw contact met het droom ik.

Het droom-ik

Het ‘droom-ik’ is een veel voorkomend symbool in onze dromen, wat verband houdt met onze individualistische cultuur. Het ‘volgen van het droom-ik’ is dan ook een techniek, die tijdens het droomwerken bij Shelter36 veelvuldig wordt toegepast. Het betreft een techniek die in de groep wordt toegepast of bij het droomwerk voor 2-tallen. Technieken die je hier op de website vindt, kun je individueel toepassen, mits je voldoende ervaring hebt met droomwerk en een stevige basis in jezelf.

Veel inspiratie en inzicht gewenst

Francisca te Brake

Shelter36.nl / Pact23.com