Het karton en de berin

In de vorige bijdrage wees ik op reactiepatronen, die zowel overdag als ’s nachts kunnen optreden. In een nachtmerrie betreft het vaak reacties op een dreiging, die al of niet reëel is. Reactie-patronen zijn vaak erg diep ingesleten en kunnen daardoor automatisch opduiken en alle andere opties daarmee blokkeren. ‘Heb je die dan?’ Zul je je misschien afvragen. Ja, die hebben we allemaal, de keuze wordt echter geblokkeerd, zodat het lijkt of er geen andere opties bestaan. De dreiging betreft dan in wezen je reactiepatroon.

Ik schreef over de worsteling met het karton tijdens een droom. In een eerdere droom vluchtte ik voor een bruine beer, die tegenover mijn huis had post gevat. In weer een andere droom sprong ik met een groep poolberen door een magische ijswand en werd ik één van hen.

In onderstaand werk, een collage, verbind ik pool- en bruine beer met elkaar. Ik heb me tevens laten inspireren door het prachtige sprookje over de maansikkelbeer en de magie van het vrouwelijke. Als je goed kijkt zie je beelden, die ernaar verwijzen. Ook zie je dan misschien het karton uit mijn vorige bijdrage. Toen was het nog een vijand, die mijn eigen reactiepatroon opriep en daarmee opnieuw inzichtelijk maakte. In deze collage zie je het karton op de achtergrond. Je zou het karton tevens als drager kunnen beschouwen. Het karton heb ik daarmee een andere functie gegeven en zo de dreiging -die ik in de droom ervaarde- als het ware getransformeerd. Dit geldt ook voor de beer, die ik, na alle beredromen, als een totemdier ben gaan beschouwen. 


Veel inspiratie gewenst

Francis te Brake, Pact23.com, Shelter36.nl

Portrait of a she-bear, collage, 2020, pact23.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.