Droomwerk voorbereiden

Basishouding

Respecteer de droom als een autonoom krachtenveld: Uitgangspunt is dat wij, net als de personages, objecten e.d. in de droom, deel uitmaken van de droom. Wat ons daarbij helpt is de gedachte dat wij zelf worden gedroomd en dat we ons tijdens onze dromen verplaatsen naar een andere wereld, die wordt gedeeld met vele anderen. De andere elementen zijn dus daadwerkelijk anders en hebben hun eigen leven, zijn autonoom. De visie dat alles bezield is kennen we van nog bestaande sjamanistische tradities, maar leefde ook bij de Kelten en Germanen, de alchemie, mystieke stromingen etc. Vaak is er sprake van onbekende elementen of onbekend terrein. Kortom: Net als in ons dagelijkse leven bestaat de droom op zichzelf en net als in ons dagelijkse leven hebben we te maken met andere personen, objecten, locaties, etc. Tijdens het droomwerk begeven we ons opnieuw in die andere wereld en onder een ander volk. Tijdens het droomwerk onderzoeken en beleven we de relatie met die andere elementen. In het begin zullen de werelden nog vertrouwd zijn en in de buurt liggen van ons dagelijkse leven. Naarmate je een gevorderde droomwerker wordt en eventueel lucide gaat dromen zullen er meer onbekende factoren naar voren treden. Ga ervan uit dat alles mogelijk is en stel je daarvoor open, zonder dit zelf in te vullen, te fantaseren of te bepalen.

Houdt die intentie zoveel mogelijk aan gedurende je droomwerk. Blijf gedurende het droomwerk altijd ook bij jezelf ervaren wat er gebeurt en bewust van je lichaam. Heb aandacht voor je gronding. Als je merkt dat je afgeleid wordt, of gaat invullen, controleren, etc., neem dan een stap terug en geef jezelf de ruimte en de tijd om je aandacht weer ‘vrij’ te maken. Dit geldt ook als je tijdens het droomwerk afdwaalt van de eigenlijke droom, tenzij dit juist de bedoeling is. Meestal blijkt ook hier echter dat er sprake is van afleiding, soms als gevolg van weerstand van het droom-ik. Blijf altijd alert en gefocust. Als je in 2-tallen werkt, kan het een optie zijn om de weerstand te onderzoeken.

Aandachtspunten

Er kunnen tijdens het droomwerk situaties ontstaan, waarbij je je onveilig voelt, of die wat meer tijd en voorbereiding vragen. In zo’n geval kun je het beste vertragen, afstand houden of een pauze inlassen, om het contact met je droom-ik te herstellen. Je zou eventueel een locatie in je droom kunnen kiezen, waar je je op je gemak voelt en je even terug kunt trekken. Je kunt vervolgens de draad weer oppakken, of besluiten het droomwerk te stoppen/af te ronden. Dit laatste raad ik je aan, als het opnieuw onveilig voelt of als het onbehapbaar voor je wordt. Als dit tijdens het droomwerk met een droomwerkpartner voorvalt, communiceer daar dan over. De droomwerkpartner kan je helpen terug te keren naar het hier en nu en tevens een terugkom-oefening voorstellen. Drink vervolgens een glas water of thee.

1. Voorbereiden op het droomwerk.

Kies een ruimte waar je ongestoord kunt werken, neem de tijd, zet je mobieltje en andere evt. stoorzenders uit. Laat al het werk even rusten. Zie ook: http://shelter36.nl/richtlijnen-voor-droomwerk/ Kies een droom of droombeeld waar je veilig mee kunt werken. Tenslotte betreedt je onbekend terrein en dien je soms te improviseren. Leg notitieblok, tekenspullen, memorecorder e.d. klaar.

2. Aandacht vrij maken, status quo fysiek waarnemen.

Bodyscan, focusoefening o.i.d. Neem een houding in, (bij voorkeur zittend), waarbij je wakker en alert blijft en tevens kunt ontspannen. Neem de tijd om je lichaam van binnenuit waar te nemen, je bewust te worden van je ademhaling en je gronding en je concentratie te verdiepen. Zo maak je je aandacht vrij voor het droomwerk.

3. Terugkeren in de droom.

De droom wordt ervaren als een film, of een landschap, waarin het droom-ik zich bevindt. Keer terug naar die plek. Keer terug in het droomlandschap en het droombewustzijn in de tegenwoordige tijd. Laat je omgeven door de droom, laat je erin opnemen. Ervaar de droom als een landschap waar je deel van uitmaakt. Gebruik al je zintuigen daarbij.

NB: Bij droomwerk en andere creatieve werkzaamheden is het proces heel belangrijk, niet alleen het persoonlijke proces dat je bewust kunt meemaken en volgen, maar ook het onzichtbare proces, dat niet te sturen valt en waar je geen controle op hebt. Dit proces gaat door achter de schermen, in het onbewuste. De meeste kunstenaars, schrijvers en wetenschappers kennen dit als een soort incubatietijd. In wezen laat je het handelen en het doen los, alsook je controle of je behoefte om het te bedenken, te forceren, te willen, of anderszins vanuit je persoonlijke bewuste te beïnvloeden. In het begin van het creatieve proces is er slechts een wens, een gevoel, of misschien een ingeving. Deze laat je echter niet los. Je zaait en wacht….

Francisca te Brake

www.shelter36.nl                                                                       www.pact23.com                                         

www.facebook.com/Shelter36/