Tommy, het gewonde instinct

Avatar

Zo nu en dan zet ik een stukje tekst over dromen, kunst en verwante thema’s op Facebook. Onlangs schreef ik over de term ‘avatar’. Avatar heeft meerdere betekenissen. Ik pas de term ‘avatar’ toe in verband met droomwerk, als drager van bijzondere (soms magische) eigenschappen of vaardigheden. Een avatar kan voor jou een gids, een totem(dier), een steen of symbool zijn, die een zekere waarde voor je heeft. Deze zou je misschien in jezelf willen versterken of in je dagelijkse leven toepassen. Ik heb op Facebook ook wat afbeeldingen laten zien van wezens, die je je als avatar kunt voorstellen of zou kunnen wensen, zoals de Axolotl of een Venusbeeldje, dat in je handpalm past. Een droomsteen, een staf of een ander magisch attribuut behoort ook tot de mogelijkheden.

Deze avatars helpen je met hun specifieke kwaliteiten, magie of vaardigheden bij moeilijke situaties en uitdagingen, zowel ’s nachts als overdag. In je dromen of dagelijks leven kun je daar kracht en inspiratie uit putten, of voel je je wellicht gesteund als het spannend of bedreigend wordt.

In kunstwerken pas ik ze wel eens toe, of zijn ze verstopt in het beeld, als een verborgen magische kracht, die juist door haar verborgenheid aan kracht toeneemt.

Axolotl, afb.v.internet

Droomhond

Ooit koos ik een droomhond, maar deze bleek getraumatiseerd te zijn. Ik koos het dier niet bewust, maar mijn Onbewuste besloot Tommy te vragen om in mijn dromen te verschijnen.

Ik heb Tommy slechts een paar maal ontmoet bij kennissen, die hem in huis opgenomen hadden. Een lieve hond, maar soms ook een heel lastig dier, een hond met een gebruiksaanwijzing. Toen Tommy uit het asiel werd opgehaald, was hij schichtig en schuw. Het duurde lang voor hij zich thuis voelde bij zijn nieuwe baasje. Tommy was, net als zijn nieuwe baasje, bijna niet te trainen en vroeg een zeer persoonlijke benadering.

Ik ben bij vrienden en geef in de woonkamer de planten water. Even later ben ik buiten, in de buurt van de tuin. Ik zie een koe (of misschien is het een stier) en een veulen, vanuit een aangrenzend weiland, de tuin binnendringen. Blijkbaar zijn ze uitgebroken. Ik vlucht naar binnen, maar zie hen naar de woonkamer komen. Ik vind het doodeng, dus ik sluit me buiten op de gang, naast de woonkamer. In de woonkamer ontstaat enorme hitte, ik vermoed dat er sprake is van brand. De deur vliegt open en Tommy valt in mijn armen. Hij is op sterven na dood. Een stem in mij zegt me Tommy dicht tegen me aan te houden.

Tommy, reconstructie van een droombeeld

 

Paniek

In de droom wordt er een beroep op me gedaan de hond tegen me aan te houden. Dit roept paniek bij me op, daar ik bang ben, dat Tommy zal sterven. Als ik de droom inspreek, merk ik dan ook dat het voor mij een uitdaging en een oefening is om Tommy tegen me aan te houden. Ik besluit dit de komende dagen te doen.

Enigszins trillend en angstig ga ik zitten en houd een kussen tegen me aan. Ik sluit mijn ogen en bevind me opnieuw in de gang, bij de deur, naast de woonkamer en de grote hitte. Ik voel Tommy, mijn hond, het leven vloeit uit hem weg. De tranen stromen over mijn wangen, ik geef me over aan mijn verdriet, die grenst aan paniek. Ik besluit dit gevoel bewust te ervaren, zonder actie te ondernemen, zo puur en direct mogelijk. Ik bedenk dat ik het woord ‘verdriet’ of ‘paniek’ terzijde kan schuiven. Dit blijkt te helpen om alle vibraties en sensaties van de energie, die mij enigszins te pakken hebben, (of lijken te hebben) op te nemen en door me heen te laten gaan, zonder oordeel of verzet, zonder actie of reactie.

Het totaal van lijfelijk, energetisch ervaren en mijn oprechte inzet, hoop en wens om alle lagen van deze energie en alle aspecten ervan te leren omvatten en te beleven, kan alleen door te blijven luisteren naar mijn Innerlijke Raadgever, de BIG AVATAR. De stem in mezelf hoor ik gelukkig nog en herhaalt zich: ‘houd hem tegen je aan, houd Tommy goed vast’……

Verder niets

Ik houd Tommy tegen me aan, als een kussen, op de bank. Ik huil en voel me radeloos, verkrampt en onmachtig. Ik houd hem vast, verder niets, verder niets. Als hij maar blijft leven, ik huil opnieuw, ik ben zo bang. De stem trekt mijn aandacht en zegt slechts dat ik Tommy dicht tegen me aan moet houden, dichtbij, tegen me aan. Dan is de stem weer weg. Er zijn dagen dat ik lees wat de stem zei, om me eraan te herinneren en mezelf te ondersteunen, want ik blijf me bang en machteloos voelen. Keer op keer herhaal ik de oefening, tot er een moment komt, dat ik merk dat het herstel inzet. Tommy wordt sterker, het leven keert terug in hem. Ik houd hem tegen me aan, terwijl de beweging voelbaar wordt, ik volg de beweging en het leven, dat nu van hem uitgaat, met kloppend hart. Dan, toch nog onverwachts, staat Tommy naast me: een zwarte hond, zijn gestalte gedrongen en stevig. Hij rent naar de tuin en blij van hart volg ik zijn blaffen. Al volgend draai ik me om en kijk terug. Verbeeld ik me nu dat het vee in de gang graast?

Droomwerk

Kies een droom of actuele situatie, waarin sprake is van een gebeurtenis, sfeer of ervaring, die een oud reactiepatroon bij je oproept, waar je als het ware in schiet, zonder het in de gaten te hebben.

Kies een avatar, die je helpt om anders of misschien wel even helemaal niet te reageren. Vraag je avatar om je te helpen bij het droomwerk of je te komen helpen gedurende de nacht, tijdens je dromen, als je slaapt.

Veel inspiratie en inzicht gewenst.

Francisca te Brake

www.facebook.com/Shelter36/

www.pact23.com

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.