Column zomer 2022

Contrasten, de strijd met de stof

‘Ik wil een leven van meditatie, meester. Hoe kan ik de verlichting bereiken met de verleidingen van de wereld om me heen?’

Deze tekst staat in het boek ‘Het Rijk van de Gouden Draak’ van Isabel Allende. Zij schetst in haar boek het scherpe contrast tussen onze materialistische westerse samenleving en een cultuur, waarin diep respect voor spiritualiteit en het contact met de natuur voorop staan.

Weliswaar spreekt de adept van een leven van meditatie om de verlichting te bereiken, maar meditatie maakt hier slechts deel uit van een extreem zware training, die vele jaren in beslag neemt. De adept is namelijk een kroonprins. Het antwoord van zijn meester luidt dan ook: ‘Het is jouw karma om koning te worden. Jij moet de verlichting langs een veel zwaardere weg zien te bereiken dan door meditatie. Jij moet het doen door je volk te dienen.’

De training speelt zich af tegen de achtergrond van een zeer ruig berggebied, waar het vrijwel altijd vriest en extreem waait. Tel daar de dreigingen van wilde dieren, vallend gesteente en de woeste yeti’s bij op, dan heb je ongeveer een beeld. Toch is het bekend, dat door de vele af- en verleidingen van een materialistische wereld, zoals wij die kennen, de verlichting niet of nauwelijks bereikt kan worden. Sinds enkele jaren wordt pas echt duidelijk hoe we geknecht zijn geraakt en blijkbaar niet meer in staat zijn om op eigen kracht en inzicht te vertrouwen. We bevinden ons in een tijdperk van toenemende technocratie, vervreemding en crises, waarbij de schijnbaar weerloze burgerbevolking telkens het onderspit delft en grote offers moet brengen.

De ontberingen van de gouden kooi, waar de westerse mens mee te dealen heeft, zijn misschien wel extremer dan die in een ruig berggebied. Je kunt het vergelijken met een sprookje of een mythe, want ook daar lijdt de hoofdpersoon veelal aan de omstandigheden en komt pas in beweging als het ondragelijk wordt of wanneer zij of hij een glimp krijgt van een andere werkelijkheid, die beter lijkt te passen.

Die glimp van een andere werkelijkheid krijg je ook in dromen. Door terug te keren naar de droom en droomwerk toe te passen, kun je de diepere lagen in het droombeeld ervaren en tot inzicht komen over de verschillende lagen in jezelf, die door je gewoontebewustzijn en diep ingesleten reactiepatronen worden afgeschermd.

Over gewoonte- en droombewustzijn schreef ik al in de vorige column. Het is een hele kunst om je bewustzijn te trainen en een wakkere dromer te worden, juist door deze diep ingesleten patronen, overtuigingen en gedachten, die daarmee gepaard gaan. In wezen is het daardoor dat we op bepaalde manieren reageren en niet anders, het lijkt of we geen andere keuze hebben. Het ego, zoals wij het hebben geconstrueerd, blijkt niet flexibel, maar bezorgd, angstig, hebberig en op controle uit te zijn. Of het werkt en of het eventueel anders kan, vragen we onszelf niet of te weinig af.

Het ego heeft tevens moeite met het onbekende, een terrein dat je echter wel moet betreden om te kunnen groeien en helen. Net als in een sprookje wordt je uitgenodigd of soms gedwongen om op onderzoek uit te gaan en onbekende gebieden te ontdekken. Het vraagt moed en volharding om de gouden kooi c.q. comfortzone te verlaten en het onbekende gebied te betreden. Je zult dan echter ontdekken dat dromen hun eigen magie bevatten, die verbonden is met je Ziel en je ware bestemming.

In het boek ‘Geheimen van het Wilde Woud’ van Tonke Dragt zegt de kluizenaar Menaures het volgende: ‘Jullie moeten onthouden dat de strijd wordt voortgezet, al is het niet in een oorlog. Zelfs de vrede in je hart moet steeds bevochten worden.’

Je bent altijd welkom voor verdiepend droomwerk en persoonlijke consulten. Voor nadere informatie, zie: http://shelter36.nl/droomwerk-shelter36/ en

Francisca te Brake, professioneel droomwerker, trainer en kunstenaar.

shelter36.nl/droom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.