Dromen en wensbeelden

Gisteren had ik een inspirerende uitwisseling met gasten, die hier in de Shelter kwamen overnachten. Omdat ik in de entree enkele kunstwerken heb hangen en één van de gasten filmmaakster is,  kwam het gesprek op kunst en van daaruit hebben we gesproken over mixed media, performances, film en dromen. Ik heb daar ook een mixed media werk hangen, het lijkt op een collage en ik gaf er toelichting op:

 

Me, athame and I voor websitekopie

 

 

De collage, die je hierboven ziet, is in wezen een wensbeeld, dat ik gemaakt heb n.a.v. een droom. De titel is ‘Me, Athame and I’.
Het wensbeeld betreft een beeld uit een droom, of een scene uit een droom, die ik wens aan te passen. Het wensbeeld is in dit geval een projectie van een gewenst beeld of scene. In mijn geval werd ik in de droom achtervolgd door dinosaurussen, wat –in de droom- een zeer bedreigend effect op me had. Je zou het een ‘schrikbeeld’ kunnen noemen. Het wensbeeld daarentegen geeft een situatie weer, waarbij ik de krachten van de dinosaurus beheers, ik heb een athame * in de rechterhand en de dinosaurus is ‘under control’. Dit is dus de wens, mijn wens.
De potentie van een dinosaurus kun je ervaren als een oer energie, die ergens in het Onbewuste een plek heeft. Mogelijk maakt het daar deel van uit. Ik meen dat dit oneindig Onbewuste vele malen slimmer en wijzer is dan we kunnen bevatten. Het oneindige is met ons verstand niet te behappen. Ik projecteer dus wel een wensbeeld en daarmee een perspectief, maar houd tegelijkertijd die kennis in gedachten, dus ook een besef van de beperkte macht van het ego. In wezen heb ik geen controle over dat gebied dat machtig en oneindig is. In wezen beperkt mijn controle zich over mijn –beperkte- bewustzijn.
Ter illustratie laat ik hieronder een afbeelding zien van een athame en de entree van de Shelter, waar meerdere kunstwerken hangen:
$_1
(*Athame: wat beoefenaars van rituele magie hun ceremonieel mes noemen).
IMG_0930
Welkom in de wereld van je dromen
www.shelter36.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.