De 12 Heilige Nachten: Joeltijd.

Heilige Nachten – licht in de duisternis

Lezing + ‘lespakket’ voor de kersttijd/joeltijd

Op woensdag 16 december en donderdag 17 december wordt de kersttijd ingeluid met een lezing over de Heilige Nachten. Deze periode van Kerstavond tot Driekoningen wordt al sinds oeroude tijden ervaren als belangrijk en bijzonder. In onze cultuur is dat nog wel zichtbaar door alle versieringen en gezelligheid. Maar wat kunnen we innerlijk ervaren aan betekenis en inspiratie voor het nieuwe jaar?

 

Anneke van Tricht participeerde jarenlang in een Heilige Nachtenkring en verdiepte zich in mogelijkheden om zich op een nieuwe manier met ‘de feestdagen’ verbinden. Francis te Brake heeft zich als kunstenaar en droomwerker met de Heilige Nachten verbonden. In de lezing die zij verzorgen op woensdag 16 december vertelt Anneke over achtergronden en ervaringen met deze twaalf- of dertiendaagse periode en wordt een filmpje van Francis vertoond. Daarnaast gaat Francis in op droomwerk. De avond daarna leiden zij de Heilige Nachtenkring in Deventer in. Deelname aan deze kring is ook op afstand mogelijk.

Bijzonder

Wat is het bijzondere aan deze periode? De terugkeer of de geboorte van het licht wordt gevierd. Dat wordt in de christelijke traditie verbonden aan de geboorte van het kerstkind. Maar al in de steentijd waren er in deze periode rituelen en feesten die met het licht te maken hadden. De zon die terugkeerde na maanden van steeds meer duisternis was voor de Germanen die vroeger onze streken bevolkten aanleiding voor een twaalfdaags feest. De krachten van het licht overwonnen die van het donker – hoe actueel is dat in onze tijd. De geestelijk-spirituele ervaring van het licht was vroeger voorbehouden aan priesters en ingewijden. Wat kunnen we met al deze aspecten in de huidige tijd? Zowel de lezing als de kring gaan daarover.

Dromen en dodenrijk

Van voorchristelijke tijden tot op de dag van vandaag ervaren mensen de aanwezigheid van overledenen en hebben ze bijzondere dromen in de periode van de Heilige Nachten. Dromen die belangrijke inzichten geven, of die vooruit wijzen naar het nieuwe jaar. Aandacht voor je dromen en oefenen in het ‘vertalen’ ervan naar je leven overdag is juist in deze periode uiterst vruchtbaar.

Kring van inhoudelijke verdieping

Je verdiepen in de Heilige Nachten en wat ze je te brengen hebben, geeft een verrijking aan een tijd die vaak druk is met gezellige ontmoetingen en rijk aan uiterlijke versiering. Een rustpunt in de dagen, een oefening in aandacht en een verbinding met een groepje dat net als jij inhoudelijke verdieping zoekt. De Heilige Nachten kunnen inspiratie schenken voor het hele nieuwe jaar.

Praktische informatie

Lezing

Woensdag 16 december 14.00 uur of 19.00 uur

Locatie: Middelweg 36 Deventer. Aanmelden noodzakelijk want het aantal plaatsen is beperkt. Wie er niet bij kan zijn, kan zich aanmelden om de lezing later op internet te beluisteren. Telefoon 06 4003 4247 (Anneke van Tricht) of 06 409 309 70 (Francis te Brake)

Kosten: € 3,50 inclusief koffie, thee en wat lekkers

Heilige Nachtenkring

Donderdag 17 december 19.00 uur startbijeenkomst

Locatie: Kilstraat 78 Deventer. Aanmelden noodzakelijk want het aantal plaatsen is beperkt. Voor wie er niet bij kan zijn, is het ‘Kerstpakket’ te bestellen om zelf mee te werken. Telefoon 06 4003 4247 (Anneke van Tricht) of 06 409 309 70 (Francis te Brake)

Kosten: € 15,-  inclusief ‘Kerstpakket’

 

De slotbijeenkomst is in januari, datum wordt in overleg vastgesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.