wat je kan helpen en ondersteunen bij droomwerk

Wat je kan helpen en ondersteunen om een basis te leggen voor het droomwerk

  • Maak ruimte voor jezelf, neem de tijd, zet je mobieltje uit, de stekker uit de telefoon. Laat al het werk even rusten.
  • Tijd nemen voor ontspanning en trainen van aandacht. Van vrije aandacht naar geconcentreerde aandacht.
  • Interpreteer en/of verklaar(eigen en andere) dromen niet. Zodra dit gebeurt, keer je terug naar de droom.
  • Neem zoveel mogelijk een positie in van niet-weten en benader elke droom als een volstrekt raadsel of casus. * (uitgangspunt van de speurneus, detective)
  • Een houding van openheid, nieuwsgierigheid en vertrouwen helpt om de samenwerking met de droombron** te bevorderen.
  • Deel je dromen (als je wilt delen) in de tegenwoordige tijd. Vertel nooit meer dan je kwijt wilt en vraag dat ook niet van anderen.
  • Wanneer je met elkaar dromen uitwisselt, spreek dan vanuit je zelf, het ik. Je geeft aan wat het voor jou betekent, of wat het met jou doet. (Bij associëren/mee-resoneren: Als dit mijn droom zou zijn….)
  • Symbolische houding oefenen: Wat symboliseert dit voor me? Oftewel: wat is de boodschap achter deze gebeurtenis/situatie, dit verschijnsel, gedrag, deze reactie? Oftewel: wat is de onzichtbare werkelijkheid achter de zichtbare realiteit?
  • Vertrouw erop dat de droombron** het beste met je voorheeft. Ook als er sprake is van een nachtmerrie, ga ervan uit, dat ook (of juist) deze de aanwijzing tot transformatie en heling in zich draagt.
  • Wees bereid verantwoordelijkheid te dragen voor je aandeel in je persoonlijke proces en het groepsproces. Wees toegewijd, houd vol, gun jezelf de tijd en de moeite, dit proces gaat veelal gepaard met vallen en opstaan.

 

* Dit omdat we met het dagbewustzijn/ons gewoontebewustzijn niet in staat zijn om de werkelijkheid van de droom te bevatten, of te begrijpen. Door te verklaren, blokkeren we dus in feite de toegang tot de droombron en de droom.

 

**Droombron: een beeld, waarbij ik me een bron voorstel, die in het onbewuste bestaat en de dromen voortbrengt.

 

Wenskaart2018, Shelter36 + Droomcafe, kleiner formaat

 

 

Wat je kan helpen en ondersteunen om een basis te leggen voor het droomwerk, II

Bij droomwerk en andere creatieve werkzaamheden is het proces heel belangrijk, niet alleen het persoonlijke proces, dat je bewust kunt meemaken en volgen, maar ook het onzichtbare proces, dat veelal niet te sturen valt en waar je geen controle op hebt. Dit proces gaat door achter de schermen en vindt veelal onbewust plaats.

De meeste kunstenaars kennen dit als een soort incubatietijd. In wezen laat je het handelen en het doen los, alsook je controle of je behoefte om het te bedenken, te forceren, iets te willen, of vanuit je persoonlijke bewuste te beïnvloeden. In het begin van het creatieve proces is er slechts een wens, een gedachte, of misschien is het veel minder dan dat, een vage impuls of een prikkeling. Deze laat je echter niet los. Je zaait en wacht……

 

Francisca te Brake

www.shelter36.nl ; www.pact23.com ; www.facebook.com/Shelter36/

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.