Wat je kan helpen en ondersteunen om een basis te leggen voor het droomwerk
- Maak ruimte voor jezelf, neem de tijd, zet je mobieltje uit, laat al het werk even rusten. Zorg dat je niet gestoord wordt. Leg alles klaar wat je nodig hebt voor bij het droomwerk, zoals stappenplan/instructies, notitieblok, pen, (kleur)potloden, papier, timer, drinken(water of thee), evt. extra dekentje.
- De juiste positie: Neem een houding in, (bij voorkeur zittend), waarbij je wakker en alert blijft en tevens kunt ontspannen. Neem de tijd om je lichaam en adem van binnenuit waar te nemen, je gronding en concentratie te verdiepen en te focussen. Zo maak je je aandacht vrij voor het droomwerk.
- Neem voldoende tijd om af te dalen in de hypnagoge staat, een meditatieve staat, die je persoonlijk bewustzijn verbindt met het droombewustzijn.
- Deel je droom (als je wilt delen) in de tegenwoordige tijd.
- Je hebt recht op privacy. Vertel nooit meer dan je kwijt wilt en vraag dat ook niet van anderen. Wat wordt gedeeld blijft ‘onder ons’.
- Interpreteer en/of verklaar (eigen en andere) dromen niet. Zodra dit gebeurt, keer je terug naar de droom. Neem zoveel mogelijk een positie in van niet-weten en benader elke droom als een volstrekt raadsel. (*)
- Een houding van openheid, nieuwsgierigheid en vertrouwen helpt om de samenwerking en communicatie met de droom te bevorderen.
- Vertrouw erop dat de droom het beste met je voorheeft. Ook als er sprake is van een nachtmerrie, ga ervan uit, dat ook (of juist) deze de aanwijzing tot transformatie en heling in zich draagt.
- Wees bereid verantwoordelijkheid te dragen voor je aandeel in je persoonlijke proces.
(*) Dit omdat we met het dagbewustzijn/gewoontebewustzijn niet in staat zijn om de werkelijkheid en essentie van de droom te bevatten, te begrijpen. Door te verklaren of interpreteren, blokkeren we dus in feite de toegang tot de droom en het potentieel dat we via de droom willen verkennen.
Francisca te Brake
www.shelter36.nl www.pact23.com
www.facebook.com/Shelter36/