Toelichting op ‘Man met dolk’

Man met Dolk, reconstructie van een droom(beeld)

Dit mixed media werk zal te zien zijn tijdens de atelierroute. Ik heb dit werk gekozen om meerdere redenen: een daarvan is dat ik me steeds weer realiseer dat niet alleen in de droom, maar ook in het dagelijks leven ‘niets is wat het lijkt’, er is namelijk altijd sprake van een binnen en buitenkant, een lichtzijde en een schaduwzijde, dat wat zichtbaar en dat wat (voor het oog) onzichtbaar is. Voorts is er de betekenis, of het verhaal van (droom)beelden: ook hier geldt dat niets is wat het lijkt:

Tijdens het droomwerk maak ik samen met de dromer(s) een omtrekkende beweging door het landschap van de droom (Robert Bosnak noemt het wel de ‘wildernis van dromen’) en gaan we a.h.w. op ontdekking uit. Dit vraagt van ons een instelling/houding van niet weten, openheid, nieuwsgierigheid en overgave, alsook de moed om je gewoontepatronen los te laten en je volledig open te stellen voor andere bewustzijnslagen en frequenties, die zich in de droom en het ‘droombewustzijn’ aandienen. Kortom: tijdens het dromen leren we te werken met andere zintuigen dan de dagelijkse en op die manier het droomlandschap te betreden en stapje voor stapje verder te trekken, te ontdekken, te ondergaan, te vertrouwen en net als in het droombeeld Man met Dolk meerdere en diepere lagen te onderscheiden. We tunen a.h.w. in op andere frequenties en leren zo de droom te ontmoeten en samenwerken met de droombron. Je zult ontdekken dat je vertrouwde reactiepatronen doorbroken worden en dat er iets doorschemert wat je misschien ver weg wel herkent, maar niet direct kunt plaatsen. je voelt je misschien op het verkeerde been gezet, beangstigd, geschokt of verrast; Dit gebeurt misschien ook als je naar dit werk kijkt, door de schaduwen en de donkere lagen zie je immers die dolk en waar die zich bevindt. De titel suggereert echter wat anders, namelijk dat de dolk bij de man hoort, of de man bij de dolk. Begint er al iets te schemeren?

Voel je welkom voor een ontmoeting inzake kunst en droomwerk tijdens de atelierroute te Deventer, 29 en 30 aug. a.s. Zie ook uitnodiging  verderop in de berichten.

Francis te Brake,

www.pact23.com (autonome kunst)

http://shelter36.nl/shelter/dromen.htm (droomwerk)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.