Tussen agitatie en dofheid
Onlangs heb ik in het Droomcafé een stukje ‘Droomyoga’ (uit het Tibetaans boeddhisme) behandeld en een oefening gegeven, die je helpt om tot diepe ontspanning te komen. Dit is alvast een 1e oefening richting ‘wakker dromen’ en het ontwikkelen van ‘luciditeit’, enkele bestanddelen uit deze eeuwenoude, spirituele traditie. Veel van de theorie v.d. boeddhistische droomyoga behoeft nadere toelichting, zoals hun opvatting dat we -zolang we nog in de greep zijn van ‘samsara’- ons voornamelijk bewegen tussen agitatie en dofheid. In wezen ben je dan ‘niet wakker’, maar voornamelijk versuft, wat dan ook tijdens het slapen en dromen het geval is.
Ik merk dat er veel parallellen zijn met andere spirituele tradities. Het is een uitdaging om de diepe wijsheid, die erin opgeslagen ligt, om te zetten, zodat wij er inspiratie uit kunnen putten en er ook daadwerkelijk mee aan de slag kunnen gaan.
Zo ervaar ik altijd opnieuw tijdens het Droomcafe, workshops of sessies, dat het belangrijk is om de vertaalslag te maken: niet alleen de vertaalslag van dromen naar ‘met dromen werken’, maar ook die van de spirituele traditie naar onze westerse maatschappij. Iets kan immers ‘bekend’ zijn, of aannemelijk ‘klinken’, maar buiten je gezichtsveld of persoonlijke ervaring blijven. Voorts is er sprake van cultuurverschillen en al of niet ingewijd zijn. Een vertaalslag maken betekent vaak een poging om meerdere werelden te overbruggen.
Dofheid en agitatie, wakker dromen, Saṃsāra en zo voort…..Termen die ook een vertaalslag behoeven. Ze zijn namelijk verbonden met de uitnodiging plus uitdaging om jezelf te bevrijden, vrij te maken. Ook alweer zo’n term.
Weet je wat: voel je vrij om te komen (wakker) dromen
at Shelter36
www.facebook.com/Shelter36