Column over dromen en droomwerk

Looking for the odd

‘The odd’, heeft in de context van droomwerk de betekenis van ‘merkwaardig, vreemd, opvallend’. Je gaat dus op zoek naar het meest merkwaardige of vreemde aspect van de droom, je kruipt a.h.w. in de huid van de onderzoeker, de speurneus, die nieuwsgierig is naar het verborgene, daar waar je de schat hoopt te vinden, of de sleutel, die toegang geeft tot een geheim. Het is namelijk zo, dat de droom waardevol kan zijn als het gaat om transformatieprocessen. Je kunt de droom zien als een op zichzelf staande kracht, een autonoom wezen, dit betekent dat de droom vanuit deze autonomie tot je spreekt. Vaak wijst de droom ook de richting, die je kunt gaan om je doelen te bereiken, angsten te overwinnen, te helen, etc. Dromen (en zeker ook nachtmerries) kunnen je aldus –mits voldoende ontrafeld en ‘vertaald’ -de clou geven tot transformatie.
‘Looking for the odd’ is een manier om ons bij het droomonderzoek en het speuren naar de betekenis of de ontbrekende schakel te helpen. Met dit merkwaardige en opvallende deel van de droom ga je aan de slag. Dit kan op meerdere manieren, ik zal er in deze column één toelichten. Voordat ik dit doe zal ik een deel van een droom omschrijven, waar iets merkwaardigs gebeurt:

Ik droom dat een deel van mijn hoofd (boven de schedel) ontbreekt, het is er a.h.w. afgesneden. Bovenop mijn hoofd is het nu glad en kaal met een soort bobbel in het midden. Aan de zijkant zit nog wel haar. Met de stift ga ik op mijn voorhoofd haar bijtekenen, het ziet er heel suf en gemaakt uit, je kunt het verschil met het echte haar aan de zijkant van mijn hoofd goed zien.

In dit geval ga ik eerst het bizarre beeld tekenen/schilderen of ruimtelijk vormgeven. (zie droomtekening: hoofd met gestift haar).
Het is de kunst om mezelf daarbij alle ruimte en vrijheid te geven. Ik zie het vormgeven als een vorm van expressie, die je de mogelijkheid geeft de beelden, die intern, op onbewuste lagen, leven (en in dit geval via de droom getoond worden) extern te maken: eigenlijk projecteer je de beelden buiten jezelf, waardoor ze concreter worden en je er bovendien met meer afstand naar kan kijken. De informatie die je op die manier via het beschouwen en (her)beleven ontvangt, kan heel waardevol zijn en je helpen tot inzicht te komen. Bovendien breng je een proces op gang dat (hoewel vaak onmerkbaar en onopvallend) haar helende werk doet.

Een droomwerker of therapeut helpt onder andere bij het ontrafelen en vertalen van dergelijke droombeelden en begeleid je tijdens je ontdekkingsreis naar de sleutel en de eerste en volgende stappen naar transformatie. Dit is m.i. een essentieel aspect binnen droomwerk.
Ondertussen kan je zelf eens gaan experimenteren met tekenen/schilderen van bepaalde droombeelden, die je vreemd of opvallend vindt. Leg het beeld dat je gemaakt hebt weg en bekijk het na enige weken nog eens goed. ‘Wat komt er nu bij je op? Welke titel zou je het werk geven? Wat gebeurt er nog meer?’ Zijn vragen die je jezelf daarbij kunt stellen.

Wil je meer informatie over mijn werk of kennismaken met droomwerk, zoals ik het toepas, neem dan contact met me op via friejorself@gmail.com

2 reacties

 1. Pingback: Poker uang asli
  1. thank you very much, I get my information from several workshops, trainings, study, but also my own inner knowing and self-study, reflections, reading and training. So, it’s a combination of study, experience, being an artist and expressive, being an investigator as well, being noosy and deeply interested in growth, spirituality and inspiration. I hope you understand.
   With kind regards, Francisca
   http://www.pact23.com
   http://www.shelter36.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.