Droomwerk en het ego

Tijdens het Droomcafe van 19 oktober jl. hebben we onder andere gesproken over het ego, de (soms negatieve) lading die er veelal op zit, het belang van een gezond en stevig ego t.o.v. een opgeblazen of te zwak ego, plus de wezenlijke functies van het ego.

Om dit toe te lichten plaats ik hier enkele links:

http://www.jungspsychologie.nl/artikelen-over-cg-jung/structuur-en-functie-van-de-psyche-volgens-jung/

http://www.vrolijkverlicht.nl/leegte/188-gevoel-van-subjectiviteit-onderzoeken.html

Het is volgens mij belangrijk om enige weet te hebben van het ego en de ik-sterkte om diepgaand droomwerk te kunnen toepassen. Dit heeft ook te maken met het gegeven, dat ik niet uitga van één bepaalde of bestaande droomwerk-methode. Ik laat me uiteraard wel inspireren door uiteenlopende methodes, visies en gedachtengoed. Wat mij inspireert, pas ik toe en vul ik aan met eigen inzichten, bevindingen, onderzoek en studie. Hierbij put ik vaak uit bronnen, die afkomstig zijn uit andere werkvelden en culturen. Ik ervaar mijn benadering dan ook als een crossover-benadering. Wat ik reeds in huis heb aan kennis en ervaring blijft altijd op de achtergrond aanwezig. Ik kan op die manier vrij organisch werken, wat ik prettig vind. Vanuit deze crossoverbenadering, die me heel eigen is, kom ik regelmatig tot de conclusie, dat het ontwikkelen van de basishouding voor droomwerk in wezen het echte werk betreft. Ik heb daartoe enkele richtlijnen omschreven, die deelnemers en droomwerkers kunnen toepassen bij hun droomwerk. Ik voeg ze toe in een pagina.

Als je deze leest, krijg je waarschijnlijk al een goede indruk van de functies en de ruimte, die het ego ten aanzien van die basishouding heeft. Je zult dan ontdekken dat het ego eigenlijk niet veel hoeft, dat deze kan ontspannen, loslaten en vertrouwen. Dat is echter in onze maatschappij, waar de nadruk op de toepassing van de linkerhersenhelft ligt, voor velen een grote kunst. Niet alleen is het ego daardoor sterk beladen, maar bij velen ook verzwakt of juist erg opgeblazen.

Tijdens het droomwerk in Shelter36 wordt je je meer bewust van de verschillende facetten van het ego. Je kunt beter inschatten hoe jouw ego zich in je leven heeft ontwikkeld, hoe je er nu voor staat en je krijgt handvatten aangereikt om het ‘creatieve ego’ vorm te geven. Je zult ontdekken hoe waardevol en verrijkend dit werk voor jou kan zijn.

Welkom bij Shelter 36 en het Droomcafé

Droombewerking kosmische lagen, 23 oktDroombewerking kosmische lagen, 23 okt kopie

 

4 reacties

  1. Just wish to say your article is as astonishing. The clarity in your post is simply spectacular and i could assume you are an expert on this subject.
    Well with your permission allow me to grab your feed to keep
    updated with forthcoming post. Thanks a million and please
    continue the gratifying work.

    Also visit my blog; cialis online canada

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.